Militairen naar Sint Maarten voor orkaan Irma

Foto: Pixabay

Er zijn bijna honderd militairen naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba gestuurd omdat de eilanden worden bedreigd door orkaan Irma. Die zal dinsdagavond en woensdag met windsnelheden tot mogelijk 250 kilometer langs de Bovenwindse eilanden razen. De militairen komen van Aruba en Curaçao.

Zodra de orkaan is gepasseerd gaan twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de drie eilanden om nog eens extra militairen en hulp af te leveren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ministeries werken nauw samen om snel hulp te kunnen bieden. Minister Ronald Plasterk staat voortdurend in contact met het bestuur van de drie eilanden.

Als de orkaan niet van richting verandert, is de verwachting dat Irma ,,grote schade” zal veroorzaken, aldus het ministerie van Defensie. Er wordt naast de stormschade ook rekening gehouden met veel regenval en overstromingen.

De gestuurde militairen – mariniers en leden van de Arubaanse militie – helpen de Bovenwindse eilanden met de voorbereidingen om het noodweer het hoofd te kunnen bieden. Ze ondersteunen onder meer de lokale politie en zullen helpen bij de handhaving van de avondklok.

De marineschepen blijven zeker een week om hulp te bieden. Het patrouilleschip Zr. Ms Zeeland heeft onder meer de mogelijkheid om honderd evacués aan boord te nemen. Het ondersteuningsschip Zr. Ms Pelikaan met eenheden van de landmacht en de militie van Curaçao gaat na afloop van het noodweer helpen bij het in kaart brengen van de schade en het herstellen van wegen en andere infrastructuur, aldus Defensie.