United Democrats wint verkiezingen Sint-Maarten

Foto: Ministery of Defense, Netherlands (CC0 1.0)

De partij United Democrats (UD) is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten. Ze krijgt zeven zetels en heeft net geen meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement. De verkiezingen van maandag zijn zonder incidenten verlopen. De opkomst lag op 62 procent.

De partij National Alliance van ex-premier William Marlin behoudt haar vijf zetels. De partij USM van Frans Richardson bezet twee zetels. Richardson werd twee weken geleden opgepakt op verdenking van corruptie. Hij wordt eveneens verdacht van het kopen van stemmen. De christelijke SMCP komt met een zetel voor het eerst in het parlement.

,,De uitslag biedt perspectief voor samenwerking”, laat staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) weten. ,,Hopelijk is er een snelle formatie die leidt tot een kabinet dat met steun van de Staten kan samenwerken met Nederland aan de verdere wederopbouw van Sint-Maarten.”

De wens van UD van voormalig minister-president Sarah Wescot-Williams om met een meerderheid in het parlement zonder coalitie te kunnen regeren, is niet uitgekomen.

Voor UD ligt er nu de lastige keuze om een coalitie te gaan vormen. Daarbij ligt niet één van de andere partijen voor de hand. Aan de andere kant willen National Alliance en USM wel graag met elkaar samenwerken. Daarmee lijkt de kleine christelijke partij SMCP een sleutelrol te krijgen.

Sint-Maarten kent sinds 2010, toen het een land werd binnen het Koninkrijk, veel politieke onrust. Sindsdien zijn er zeven kabinetten geweest. Voor de nieuwe regering ligt de nadruk op de wederopbouw van het Antilliaanse eiland, dat in september 2017 keihard werd geraakt door orkaan Irma. Nederland heeft 550 miljoen euro aan noodhulp vrijgemaakt.