Proef van de feestelijke cultuur van Bonaire tijdens Simidan

Foto: Pixabay Publiek Domein

Zingend en dansend trokken de Bonairianen vroeger door de straten van Rincon om te worden voorzien van voedsel en drank op Tweede Paasdag. Het feest dat wordt gevierd, genaamd Simidan, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ware traditie op het eiland.

De oogst van maïs in het najaar (maïshi chiki) werd volgens de geschiedenis uitbundig gevierd op het platteland (kunuku) van Bonaire. En nog steeds! Al is de aard van het feest de laatste jaren wel wat gemoderniseerd. Aan het begin van de dag vindt er een plechtige, heilige mis plaats door de pastoor en aansluitend wordt er getrakteerd op typisch Bonairiaanse lekkernijen zoals chukulati di pinda, arepa’s en dèdè.

Gedurende de dag zullen er volop activiteiten georganiseerd worden voor kinderen en kunnen bezoekers en inwoners genieten van pure, lokale gerechten. Pompoen- en okrasoep zijn typische Simadan-gerechten, geserveerd met geitenvlees en boontji kunuku. Nieuwsgierig naar wat deze dag nog meer voor je in petto heeft? Kijk dan snel hier.