Oppositie Aruba trekt integriteit nieuwe regering in twijfel

Direct na het aantreden van de nieuwe regering op Aruba zijn er vragen gesteld over de integriteit van de coalitie. De regering, die wordt geleid door minister-president Evelyn Wever-Croes, werd maandag beëdigd.

Parlementariër Ryçond Santos do Nascimento, van de grootste oppositiepartij AVP, vindt dat er met de benoeming van Endy Croes als minister van Onderwijs en Sport sprake is van belangenverstrengeling. Croes heeft namelijk een zaak lopen tegen de stichting Sportloterij op het eiland, waarbij hij 3 miljoen Arubaanse florin (ongeveer 1.5 miljoen euro) eist. Als nieuwe minister valt dit fonds onder hem.

De parlementariër wil dat Sport wordt weggenomen uit de portefeuille van Croes, om de minister “te behoeden voor misbruik van bevoegdheid vanwege zijn miljoenenbelang”. Eerder waren er al vragen over het feit dat behalve de minister-president nog twee ministers met de achternaam Croes zijn benoemd. Alle drie zijn ze van de partij MEP en bovendien familie van elkaar.

De nieuwe regering bestaat naast de MEP uit de nieuwe partij RAIZ, waarvan partijleider Ursell Arends de nieuwe minister van Integriteit is. Hij zei vorige week dat “de familiebanden geen obstakel vormen voor de integriteit van de nieuwe regering”.

Ook zijn er vragen over de relatie tussen de nieuwe minister van Justitie, Rocco Tjon, en zijn vrouw Vanessa Tjon-Kock, die hoofd is van het politiekorps. De politiechef legt officieel haar functie neer zolang haar man minister van Justitie is. Parlementariër Santos do Nascimento wil van de regering weten met “welk moreel gezag” ze dit heeft gevraagd aan de politiechef. In het geval van de minister van Sport is niet gekeken naar het gevaar van belangenverstrengeling, stelt hij.

Het bericht Oppositie Aruba trekt integriteit nieuwe regering in twijfel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl Push